woensdag 6 januari 2016

Schijndood -Simone van der Vlugt

Kris heeft al een tijdje last van nachtmerries. Badend in het zweet wordt hij wakker. Kris woont en studeert in Amsterdam. Zijn huisgenote Dominique neemt zijn nachtmerries serieus en stuurt hem naar haar tante Heleen. Heleen is reïncarnatietherapeute. Kris neemt het zelf allemaal niet al te serieus, maar maakt toch een afspraak. Wanneer hij tijdens zijn sessies met Heleen ineens door de ogen van Olivier Moeriaans naar het Alkmaar van 1655 kijkt, begint hij toch te geloven dat hij misschien eerder geleefd heeft.

Het boek geeft je een kijkje in de 17de eeuw, toen de dreiging van ziekte en dood voor mensen bij de dagelijkse realiteit hoorde. Kris leeft het leven van een jongen met lepra en maakt de moeilijke dingen mee die daarbij komen kijken. Hij verliest dierbaren en voelt zich ontzettend alleen. Rouwverwerking, eenzaamheid en overleven zijn thema’s die je terug vindt in dit boek.

Steeds lees je een stuk over het leven van Olivier, om vervolgens weer door de ogen van Kris te lezen. Dit maakt het boek vooral tegen het einde erg spannend.
Lepra is een gruwelijke ziekte, waarvan je een goed beeld krijgt in dit boek. Alles wordt zo levendig beschreven dat je je daadwerkelijk even in de 17de eeuw waant.


Simone van der Vlugt biedt je een kijkje terug in de tijd en dat doe ze goed. Ze schrijft spannend en levendig en laat je meevoelen met de karakters. Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis en al wat leeservaring hebt is dit een boek dat zeker de moeite waard is om te lezen.

Zou je graag meer lezen over dit onderwerp, of wil je een ander boek lezen op dit niveau? Klik dan op een van de labels onderaan deze recensie en duik in je volgende boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten