donderdag 21 januari 2016

Gruwelijke rijmen- Roald Dahl

Iedereen kent de klassieke sprookjes wel. Roodkapje en de wolf, Hans en Grietje, Assepoester.. Zoals de titel al verraad, zijn deze verhalen nét een tikkeltje anders.

Roald Dahl heeft Noorse ouders en is vernoemd naar een nationale held uit Noorwegen. Na het overlijden van één van zijn zussen en dat van zijn vader werd hij naar verschillende kostscholen gestuurd waar hij op één school chocolade mocht testen. Zo kwam hij op het idee voor een ander boek van hem, Sjakie en de chocoladefabriek. Helaas is Roald Dahl in 1990 overleden aan leukemie.

De gedichten van Dahl zijn een stuk bloediger dan de kindersprookjes die iedereen wel kent. Op weergaloze wijze verteld Roald Dahl de sprookjes op eigen wijze in dichtvorm. De gedichten hebben korte regels en lezen makkelijk weg door het AA-BB schema.

 Roodkapje schiet bijvoorbeeld de wolf dood met een revolver en in het gedicht ''De drie biggetjes'' vraagt het biggetje in het stenen huis om de hulp van Roodkapje. Helaas blijkt dat Roodkapje nog altijd wat moorddadig is..

De gedichten zijn bloederig, maar ook erg grappig! Zoals je hier kunt lezen in ''Roodkapje''
Maar alle gedichten zijn de moeite waard voor als je eventjes wat wilt lachen


’t Kind lacht en trekt in een wipje
een revolver uit haar slipje.
Ze richt hem op het grote beest
en beng, beng… die is er geweest!

roodkapje met geweer 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten