donderdag 7 januari 2016

'Reservetijd' van Rita Falk

Op een prachtige dag in februari besluiten beste vrienden Maxim en Niels een rit te maken op de motor. Het wordt de eerste rit van het jaar. Helaas is het voor Maxim ook meteen de laatste rit van het jaar, want door een ernstig ongeluk belandt hij in een coma. Weken verstrijken waarin hij geen enkel teken van ontwaken laat zien. Niels besluit alles op te schrijven wat hij meemaakt, zodat Maxim alles kan teruglezen wanneer hij ontwaakt. Iedere dag dat Maxim in zijn coma verblijft, groeit bij Niels de wanhoop.

Het boek laat de oersterke vriendschap tussen Maxim en Niels zien. Een vriendschap om jaloers op te zijn. Ze kennen elkaar al vanaf de peuterschool. Niels schrijft een soort dagboek aan Maxim, de berichten zijn dus erg persoonlijk. Niels haalt veel herinneringen op in zijn brieven aan Maxim en zo leer je Maxim ook steeds beter kennen. Ook is duidelijk te zien hoe Niels schommelt tussen hoop en wanhoop. Hij blijft zijn vriend trouw bezoeken en kan alleen maar machteloos toekijken.

Er valt ook aardig wat te lachen in het boek. Niels geeft je een kijkje in zijn dagelijks leven. Na het ongeluk start hij net met zijn baan op een inrichting voor mensen met psychische problemen. Hij maakt behoorlijk wat vermakelijke dingen mee, dit maakt de toon wat lichter in het boek. Een mooi verhaal over vriendschap en afscheid nemen dat je af en toe ook aan het lachen krijgt.

Zou je graag meer lezen over dit onderwerp, of wil je een ander boek lezen op dit niveau? Klik dan op een van de labels onderaan deze recensie en duik in je volgende boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten