donderdag 7 januari 2016

‘Bij blauw denk ik aan jou’ van Joop Vlasman


 Tom wordt door zijn vader meegesleurd naar Griekenland. Ze gaan op vakantie en zijn vader volgt een workshop beeldhouwen. Zijn moeder is overleden en Tom mist haar erg. Tot overmaat van ramp wordt zijn vader nu ook nog eens versierd door een leuke vrouw die de workshop ook volgt. Gelukkig komt Tom Saskia tegen. Saskia kreeg op jonge leeftijd een ernstige vorm van meningitis en sindsdien is ze doof. In het begin moet Tom niets van haar hebben, maar er is verder niet veel te beleven in het oord, ze zijn op elkaar aangewezen.

Het communiceren met een doof meisje is nog niet zo makkelijk. Ze heeft geen controle over het volume van haar stem en dat zorgt voor ongemakkelijke situaties met voorbijgangers die zo net iets teveel van hun privégesprekken meekrijgen. Grappig is het om te lezen hoe ze gaandeweg steeds beter met elkaar leren communiceren. Het lijkt misschien moeilijk om elkaar goed te leren kennen wanneer één van de twee doof is, maar misschien leren Tom en Saskia elkaar juist wel beter kennen dan wanneer Saskia niet doof was geweest.


Een heerlijk vakantieverhaal, waarin ook de nodige natuurrampen, ongelukken en ongemakkelijkheden in voorkomen. De hoofdrol in dit boek is voor Tom, een jongen dus, terwijl het boek eigenlijk wel een typisch meisjes boek is. Het is onderdeel van de ‘Girls only’ reeks, maar jongens die zich niet laten afschrikken door zo’n titel, zullen dit boek ook zeker kunnen waarderen.

Zou je graag meer lezen over dit onderwerp, of wil je een ander boek lezen op dit niveau? Klik dan op een van de labels onderaan deze recensie en duik in je volgende boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten