zaterdag 9 januari 2016

Koning van Katoren- Jan Terlouw

Jan Terlouw is de schrijver van 'Koning van Katoren' en nog vele andere jeugdboeken. Dit boek kwam uit in 1971, de kans dat jouw ouders het ook gelezen hebben is hierdoor vrij groot. Dat het een oud boek is wil niet zeggen dat het nu niet leuk is om het te lezen, in tegendeel zelfs!

Minister Zuiver
Stach van zeventien jaar oud moet zeven opdrachten vervullen die de ministers bedacht hebben. Als hij deze opdrachten kan vervullen kan hij koning worden. Koning van Katoren.
Het is een spannend maar ook grappig boek. De ministers bijvoorbeeld houden er rare manieren op na.
Zo is  er Minister Zuiver, die een witte jas draagt op het werk. Hij heeft geen telefoon in huis omdat hij niet wil dat er dan mensen zijn huis binnenkomen om deze te installeren. Ook vindt hij het vies om een telefoon aan je oor te houden. Je zou kunnen zeggen dat deze minister smetvrees heeft.
Minster Regtoe van Eerlijkheid had er moeite mee om een brief te beginnen met 'Geachte heer' als hij die persoon helemaal niet aardig vond. Zo probeerde hij een keer een brief te beginnen met 'Vervelende klier' maar daar kreeg hij grote problemen mee.

Los van deze grappige stukjes die in het hele boek voorkomen is het ook een spannend boek. Er zit tijd vebonden aan de opdrachten, kan Stach deze wel op tijd uitvoeren? Ook zijn de opdrachten grote problemen in het land, die de ministers niet konden oplossen.

Koning van Katoren is een oud boek, die elke scholier gelezen moet hebben. Een fantastisch spannende, grappige klassier in de boekenkast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten